Snautserimies Hiisi pösöili luonnetestissä, jossa tuomareina Halme ja Orava. En nyt halua kehuskella, tai oikeastaan kyllä. Nimittäin Snakujen JTO:sta löytyy ihanneprofiili rodulle ja aika hyvin uppoaa pikakatsomalla siihen. Omalla tuntumalla Hiisi on kyllä aina ollutkin Snautseri isolla S:llä, joten kiva oli saada aiheesta myös mustaa valkoisella. Ei sillä, että luonnetesti mikään koko totuus koskaan olisi.

Toimintakyky +1 kohtuullinen
Terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu +2 kohtuullinen
Hermorakenne +1 hieman rauhaton
Temperamentti +1 erittäin vilkas
Kovuus +3 kohtuullisen kova
Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen luoksepäästävä avoin.
+++ Laukausvarma
Loppupisteet: 158

Puolustushalu-osiossa on oikeasti vaikea nähdä (näin videoltakin katsottuna),  miten tosissaan Hiisi oikeastaan puolustaa. Hiisin reaktiona on haukku ja ihmistä kohti pyrkiminen, mutta mielestäni siinä on puolustuksen lisäksi myös intoa kohti tulevasta ihmisestä. Ehkä se on jonkinlaista puolustuksen ja intoilun sekoittumista. Kerran on kadulla tullut vastaan tilanne, jossa Hiisi piti kohti tulevaa ihmistä epäilyttävänä ja nähdäkseni "puolusti". Tuolloin koira oli kyllä varsin erilainen kuin nyt testissä. Seinässäkin (terävyys?) Hiisin käytös on monitulkintaista, mutta ainakin näin videolta katsottuna koira näyttää lähinnä innostuvan kohti tulevasta sedästä... Ääntähän kyseinen yksilö pitää kyllä molemmissa osioissa. Kaipa kokeneet tuomarit ovat joka tapauksessa nähneet hirvittävän määrän eri tavoin käyttäytyviä koiria luonnetesteissä ja siinä mielessä osaavat tulkita koiran käytöstä johonkin suuntaan testipisteidensä sallimissa rajoissa. :)

Taisteluhalu-osion pisteet eivät tulleet pelkästä leikistä. Hiisi ei ole mikään himoleikkijä, vaikka hieman innostuikin kepistä ja patukassa jopa hetkellisesti roikkui hampaat irvessä. Jossain vaiheessa kuitenkin lopetti, eikä lähtenyt leikkiin enää uudestaan. Tämä vastasi mielestäni todellisuutta, sillä Hiisin kanssa voi kyllä leikkiä ja joskus aikanaan muutama hyvä maalimies haussa sai sitä pallollakin palkattua. Yleisesti kuitenkin sen koulutusmotivaattorina on toiminut paremmin ruoka. Tuomarien mukaan testipisteissä taisteluhalu-osioon tuli lisää pisteitä myös toiminnasta, jota koira esitti testin muissa osioissa. :)

Kovuus ilmenee Hiisillä tietenkin siinä, että se ei juuri menneitä muista. "Ja jos muistaakin, niin ei anna sen itseään hetkauttaa," kuten tuomari totesi. :) Palautuminen tilanteista on Hiisillä hyvin nopeaa, kuten arkielämästäkin tiedän. Tähän MH-kuvauskin aikanaan antoi osviittaa.

Hermorakenteen suhteen koira sai pisteet "hieman rauhaton". Hiisi oli testissä kovassa täpinässä ja kommentoi asioita välillä haukkumalla. Temperamentti oli erittäin vilkas, esimerkiksi tynnyrin väistö tapahtui valtavalla loikalla ja säpinällä. Ihan Hiisille ominaista kaikki tällainen säpäköinti. ;)

Myöskään luoksepäästävyys-pisteet eivät varmaankaan yllätä ketään koiran tuntevaa. ;)

Ainoa mikä jäi itseäni mietityttämään on toimintakyky, arvelin, että siitä olisi tullut paremmat pojot. Ilmeisesti niitä pisteitä, joita minä olisin sijoittanut tähän osioon, meni sitten kuitenkin tuonne taistelutahtoon? Pimeässä huoneessakin rullattiin eteenpäin kolinoista välittämättä ja mammakin löytyi loppuviimein. Myöskin kammottavaan kelkkaan tutustuttiin ihan omin avuin, kun se hetken oli äipän vieressä tönöttänyt. (Ja myös merkattiin asiallisesti virtsalla.) Vaan eivätköhän ne tuomarit tosiaan tämänkin näe paremmin, itsehän en todellakaan ole mikään luonnetestin asiantuntija.

Laukauksista olen silti tuomareiden kanssa hieman eri mieltä. ;) MH-kuvauksessa ammuttiin viisi kertaa ja siellä jo saatiin esiin laukauksia kohti suuntautuva haukkureaktio koirassa. MH-tuomarithan sanoivatkin, että Hiisin reaktio olisi ns. paukkuärtyisä. Luonnetestissä laukaukset jäivät kahteen ja itse huomasin testin loputtua (toisen laukauksen jälkeen), että koira meinasi ryhtyä jo hieman avaamaan ääntään laukausta kohti. Plussallehan ärtyisäkin jää, joten sikäli ei mitään väliä tietenkään. Ja pääasia toki, että koira ei pelkää laukauksia mitenkään.

Kaikkiaan mukava kokemus. Kyllä meitin snautserimiehen kanssa kelpaa elellä ja touhuta. Joskin toki tiesin sen jo ilman testiäkin. <3